Na první setkání programu Nestárneme přišly desítky účastníků. Noví se stále hlásí

31. 5. 2023

Více než čtyřicet účastníků pacientského programu Nestárneme přijalo včera pozvání na setkání s odborníky z Fakultní nemocnice Olomouc, aby si vyslechli prezentace výsledků měření, společně zhodnotili dosavadní průběh a dozvěděli se praktické tipy pro aktivní penzi. Program Nestárneme, který odborně zajišťuje Všeobecná geriatrická ambulance při II. interní klinice - gastroenterologické a geriatrické, je již od března loňského roku součástí dlouhodobého projektu Ambulance aktivního zdraví a je určen seniorům, kteří chtějí prožít plnohodnotný podzim svého života a jsou připraveni pro to sami něco udělat.

  • Setkání účastníků programu Nestárneme se konalo v konferenčních prostorách II. interní kliniky.

 

„Ve veřejném prostoru je nepřeberné množství doporučení a rad pro zdravý životní styl. Je obtížné si z nich vybrat a důvěryhodnost těchto zdrojů je navíc často velmi pochybná. Proto jsme před dvěma lety zahájili náš projekt Ambulance aktivního zdraví, který veřejnosti nabízí řadu preventivních doporučení od skutečných odborníků. Program, jehož se účastníte, je toho součástí. Jsem rád, že jste naši výzvu vyslyšeli a že jste se rozhodli se svým zdravím a svým životem s naší pomocí něco udělat,“ přivítal účastníky včerejšího setkání ředitel FN Olomouc a iniciátor projektu Ambulance aktivního zdraví Roman Havlík. Za přidanou hodnotu programu Nestárneme považuje mimo jiné možnost získání nových kontaktů a setkávání s lidmi. „Vedle různých vyšetření nebo doporučení konkrétních změn považuji za důležité, že náš program naplňuje také potřebu kvalitních sociálních vazeb, které jsou významnou součástí zdravého životního stylu,“ připomněl Roman Havlík.

Od března loňského roku program absolvovalo již 94 účastníků. „Hlásí se nám zájemci nejen z Olomoucka a celého kraje, ale třeba také od Valašského Meziříčí, Bystřice pod Hostýnem či Kroměříže. Jejich věkový průměr byl 74 roků, nejstaršímu bylo 80 let,“ doplnila primářka Oddělení geriatrie MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Senioři podle ní mohou v rámci programu absolvovat různá vyšetření. Úvodní prohlídka, na níž se vedle lékaře a dalších zdravotníků podílí také odborník na pohybové aktivity z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, zahrnuje stanovení základní anamnézy, určení rizikových faktorů především v oblasti kardiovaskulárních chorob, které jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí, změření fyzické aktivity včetně funkčního vyšetření svalové síly a BMI, kognitivní testy, laboratorní odběry, farmakoterapie a určení základních výživových parametrů včetně zjištění chybějících vitamínů či minerálů. „Na základě zjištěných výsledků vstupní prohlídky a vyšetření potom každému účastníkovi předáváme individuální doporučení, která mají vést ke zlepšení jeho zdravotního stavu a fyzické i mentální kondice,“ dodala Milena Bretšnajdrová.

Na včerejší, vůbec první setkání účastníků programu Nestárneme přišla i 76-letá Blanka Tamme. „Jsem tu poprvé. Chci se hlavně něco dozvědět. Nečekám, že hned budu běhat, ale doufám, že se dozvím, co změnit, co dělat jinak, abych se cítila lépe. Mám nějaké zdravotní problémy, takže se chci na spoustu věcí zeptat a věřím, že mi účast v programu pomůže,“ usmívala se seniorka ze Senice na Hané.

Program Nestárneme je stále otevřený případným zájemcům. Zájemci se mohou objednat buď telefonicky na 588 445 805, emailem na adresách geriatrie@fnol.cz nebo marcela.michalíkova@fnol.cz či prostřednictvím kontaktního formuláře na webu https://druhainterna.fnol.cz/nestarneme-program-pro-seniory.